Prihlásenie

Antireflexná povrchová úprava: Čo je to a aké sú jej hlavné výhody?

Ing. Petra Průchová

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Ing. Petra Průchová, Optometristka, 1. 2. 2024. Napísal/a: Lentiamo

Ako už napovedá jej názov, antireflexná vrstva alebo antireflexná povrchová úprava skiel je špecializovaná vrstva, ktorá zvyšuje priepustnosť svetla tým, že znižuje odrazy svetla. Ale ako vlastne funguje a prečo je AR vrstva dôležitá v našom každodennom živote?

Optometristi spoločnosti Lentiamo vysvetľujú pojem antireflexná vrstva a tiež to, ako tento typ úpravy môže mnohým nositeľom okuliarov pomôcť dosiahnuť čo najlepšie videnie. Čítajte ďalej, aby ste pochopili technológiu, ktorá sa skrýva za týmto drobným, ale výkonným doplnkom vašich okuliarov.

Čo je to antireflexná vrstva?

Antireflexná vrstva je špecializovaná aplikácia určená na minimalizáciu odrazov na povrchoch, ako sú okuliare, šošovky fotoaparátov a iné optické zariadenia a systémy. Znížením odrazov rozptýleného svetla táto povrchová úprava umožňuje, aby cez samotnú šošovku prešlo viac svetla, zvýšila sa tak jasnosť a celkovo sa zlepšilo vnímanie vizuálneho zážitku pri pohľade na šošovku alebo cez ňu.

Či už čítate pri jasnom svetle, alebo zachytávate okamih fotoaparátom, antireflexná vrstva zaručuje, že váš zážitok bude optimalizovaný pre maximálny vizuálny komfort a presnosť.

Ako funguje antireflexná vrstva?

Antireflexná vrstva funguje tak, že na šošovku sa nanesie viacero mikroskopických vrstiev oxidov kovov. Častice v každej vrstve interagujú so svetelnými vlnami rôznymi spôsobmi, zohýbajú a manipulujú so svetlom s cieľom minimalizovať odrazy a nasmerovať tak viac svetla na prienik cez šošovku. Obrázky sledované cez objektívy s AR vrstvou možno vidieť jasne a ostro.

Vedeli ste? Výrobcovia používajú rôzne vzorce alebo variácie na vytvorenie antireflexných vrstiev v rámci procesu vrstvenia. To má za následok veľmi jemné farebné rozdiely v niektorých šošovkách. Pri pozorovaní z určitých uhlov môžu vrstvy odrážať slabé odtiene modrej, zelenej alebo fialovej farby.

Sú antireflexné vrstvy a vrstvy proti oslneniu to isté?

"Antireflexný" a "protioslnivý" sa často používajú zameniteľne, ale slúžia na rôzne účely.

  • Antireflexná úprava – AR povrchová úprava znižuje odrazy na okuliaroch, šošovkách fotoaparátov a obrazovkách, čím podporuje zvýšenú priepustnosť svetla a celkovú jasnosť vizuálneho vnímania.
  • Úprava proti oslneniu – Presnejšie ju možno opísať ako polarizáciu v slnečných okuliaroch. Polarizačné slnečné okuliare odfiltrujú odlesky od jasných alebo reflexných povrchov, ako je voda alebo sneh, čím prispievajú k lepšej viditeľnosti.

Výhody antireflexnej vrstvy

osoba so žltým svetrom, okuliarmi s drôtenými rámami a sivým batohom sa usmieva na obrazovku telefónu vonku

Vďaka antireflexným okuliarovým šošovkám môžete lepšie vidieť, zlepšiť svoj vzhľad a znížiť namáhanie očí, čo z nich robí obľúbenú voľbu pre nositeľov okuliarov. Nižšie uvádzame zhrnutie hlavných výhod AR povrchovej úpravy:

Zvýšená vizuálna čistota

Antireflexné vrstvy šošoviek účinne minimalizujú odrazy na prednom aj zadnom povrchu skiel, čo vedie k menšiemu rozrušovaniu zraku. Tým, že zabraňujú odrazu svetla od šošovky, viac svetla môže prejsť a dostať sa k oku.

To zlepšuje celkovú jasnosť videnia pre používateľa, pretože tak dôjde lepšiemu osvetleniu svetlocitlivých buniek na sietnici. V dôsledku toho je zaistené lepšie zrakové vnímanie.

Zníženie únavy očí

Antireflexné okuliare minimalizujú rušivé odrazy, tým, že umožňujú prenikaniu čo najväčšieho množstva svetla cez šošovky. To môže zvýšiť komfort očí a poskytnúť úľavu od príznakov únavy očí a tým aj celkovej únavy.

Optimalizujú viditeľnosť v podmienkach slabého osvetlenia alebo v tmavom prostredí, takže antireflexné okuliare sú obzvlášť výhodné pri činnostiach, ako je jazda v noci.

Vylepšená estetika

Antireflexná vrstva zaisťuje nerozptyľujúci vzhľad pri fotografovaní, videohovoroch a v jasnom prostredí. Zabraňuje bleskom a iným zdrojom svetla vytvárať rušivé odlesky, čím prispieva k estetickému a celkovo pútavému vzhľadu.

Hľadáte tie správne okuliare?

Pridajte antireflexnú vrstvu na akékoľvek okuliare bez ďalšieho príplatku.

Nakupovať okuliare

Aké sú nevýhody antireflexnej vrstvy?

Škrabance a opotrebovanie

Bez náležitej starostlivosti môžu byť tenké vrstvy antireflexnej vrstvy na šošovkách náchylné na poškriabanie a opotrebovanie v priebehu času. Toto opotrebovanie nielenže znižuje jasnosť videnia, ale môže tiež spôsobiť, že šošovky budú náchylnejšie na ďalšie poškodenie.

Požiadavky na čistenie

Odtlačky prstov, telesné oleje a voda môžu narušiť antireflexné vlastnosti tým, že narúšajú odrazy svetla. To môže obmedziť účinnosť samotnej povrchovej úpravy.

Vedeli ste? Pri antireflexných okuliaroch zníženie odrazov znamená, že špina a iné nečistoty na šošovkách môžu byť viditeľnejšie. Je to preto, že zdroje svetla nespôsobujú odrazy, ktoré by odvádzali pozornosť od pohľadu na samotné šošovky. Pravidelná údržba zaručuje, že výhody okuliarov budete využívať neustále počas celej životnosti vašich okuliarov.

Náhrada

Je dôležité vedieť, že keď sa antireflexná vrstva poškodí, nie je možné ju účinne opraviť. To znamená, že kľúčové je opatrné zaobchádzanie, aby sa zachovala účinnosť vrstvy počas celej životnosti okuliarov.

Antireflexná vrstva vs. okuliare proti modrému svetlu (na počítač)

osoba s okuliarmi sediaca v kuchyni a pozerajúca sa na notebook

Antireflexná vrstva a šošovky blokujúce modré svetlo sú síce obe riešeniami určenými na zvýšenie zrakového komfortu, ale každé z toho rieši odlišný problém. Zatiaľ čo antireflexná vrstva je prospešná v mnohých svetelných podmienkach, okuliare na počítač sú špeciálne prispôsobené na redukciu modrého svetla.

  • Antireflexná vrstva minimalizuje odrazy, zlepšuje jasnosť a znižuje namáhanie očí spôsobené jasnými svetlami a obrazovkami.
  • Filter modrého svetla sa zameriava na potenciálne negatívne účinky dlhodobého vystavenia modrému svetlu odfiltrovaním časti modrého svetla vyžarovaného z obrazoviek a iných zdrojov svetla.

V závislosti od individuálnych potrieb možno zvážiť jedno z oboch riešení alebo ich kombináciu.

Aké povrchové úpravy šošoviek sú k dispozícii v Lentiamo?

  • Antireflexná vrstva (dodáva sa štandardne)

  • Superhydrofóbna s antireflexnou vrstvou

  • Počítačová "Blue Cut" s hydrofóbnymi a antireflexnými vrstvami

  • Odtiene slnečných okuliarov

Starostlivosť o okuliare s antireflexnými sklami

Často sa môže zdať, že okuliare s AR povrchovou úpravou sa rýchlejšie zašpinia ako štandardné šošovky. Avšak, len sa to tak zdá, kvôli tomu, že antireflexné vrstvy znižujú odrazy svetla, čím sa mastnota a špina na šošovkách javia byť výraznejšie. Takže hoci sa šošovky s AR vrstvou nezašpinia rýchlejšie, možno ich budete musieť kvôli výraznosti zašpinenia viac umývať.

Ak sa naučíte správne čistiť okuliare, vaše šošovky zostanú čisté. Pravidelne čistite sklá jemným mydlom alebo čistiacim roztokom určeným na šošovky okuliarov. Na odstránenie šmúh a odtlačkov prstov používajte čisté utierky z mikrovlákna. A vždy sa vyhýbajte používaniu abrazívnych materiálov alebo drsných chemikálií, ktoré by mohli poškodiť antireflexnú vrstvu. 

Pro tip: Nie všetky spreje na okuliare sú kompatibilné s antireflexnou vrstvou. Niektoré spreje ju môžu dokonca poškodiť! Pred postriekaním okuliarov dvakrát skontrolujte štítok na čističoch šošoviek.

Často kladené otázky

Stojí antireflexná vrstva za to?

"Áno, antireflexná vrstva sa pri okuliaroch vždy oplatí," tvrdí optometristka Lentiamo Ing. Petra Průchová. "AR povlak znižuje odrazy a zlepšuje priehľadnosť, čo zvyšuje celkový zrakový komfort a pomáha lepšie vidieť."

Pretože šošovky s vysokým indexom (tenšie šošovky pri vyšších dioptriách) majú vysoké odrazy, pre týchto nositeľov sa zvyčajne odporúčajú AR vrstvy.

Môžem pridať antireflexnú vrstvu na svoje existujúce okuliare?

Nie. Bohužiaľ, nie je možné pridať antireflexnú vrstvu na existujúce šošovky okuliarov, keď sú už tieto sklá vložené v rámoch. Dodávateľ šošoviek to urobí len ak sú šošovky zakúpené priamo od neho a ešte nie sú umiestnené vo vami vybraných rámoch.

Potrebujem na okuliaroch antireflexnú vrstvu?

Nutnosť antireflexných vrstiev na okuliaroch závisí od vašich potrieb a preferencií. Povlak znižuje odlesky, zvyšuje jasnosť a ponúka prirodzený vzhľad. Hoci takéto sklá poskytujú výhody, môžu si vyžadovať častejšie čistenie a zvyšujú tak náklady na vaše okuliare. Poraďte sa so svojím očným lekárom, aby ste zistili, či AR vrstva vyhovuje vašim potrebám a rozpočtu.

Na záver od Lentiamo

Antireflexná vrstva ponúka podstatné výhody, zvyšuje jasnosť, pohodlie a estetiku v rôznych vizuálnych prostrediach.

V Lentiamo je AR povrchová úprava štandardom a je zahrnutá v dioptrických sklách bezplatne. Nájdite si svoje obľúbené okuliare alebo si prečítajte viac o hľadaní dokonalého kúska pre vás ešte dnes.

Prečítajte si viac

 

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty