Prihlásenie

Čo sú to dioptrické slnečné okuliare a ako si ich kúpiť online

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 12. 6. 2024. Napísal/a: Lentiamo

Väčšina nositeľov okuliarov pozná problém, keď si počas slnečných dní musia vybrať medzi tým, či si vezmú dioptrické okuliare alebo slnečné okuliare. Rozhodnúť sa pre jasné videnie často znamená obetovať ochranu pred slnkom a naopak. Riešenie? Dioptrické slnečné okuliare, ktoré bez problémov spájajú korekčné šošovky a UV ochranu do jedného doplnku!

Optometrista a hlavný optik Lentiamo Jakub Odcházel nám pomáha pochopiť niektoré výhody, obmedzenia a časté otázky týkajúce sa dioptrických slnečných okuliarov. Pozrite sa nižšie a zistite, či sú dioptrické slnečné okuliare pre vás tie pravé!

Chcete si už teraz kúpiť dioptrické slnečné okuliare?

Premeňte akýkoľvek model dioptrických okuliarov na slnečné okuliare na mieru v Lentiamo: (1) Vyberte si svoje obľúbené rámy okuliarov, (2) Zadajte údaje z predpisu, a (3) Pridajte odtieň slnečných okuliarov počas procesu objednávky. Je to také jednoduché!

Nakupovať dioptrické okuliare

Čo sú to dioptrické slnečné okuliare?

Jednoducho povedané, dioptrické slnečné okuliare kombinujú korekčnú silu dioptrických okuliarov s UV ochranou tradičných slnečných okuliarov. Sú praktickým riešením pre každého, kto sa nemôže zriecť korekčných okuliarov, keď je vonku na slnku.

Potrebujem dioptrické slnečné okuliare?

Dioptrické slnečné okuliare môžu byť prospešné pre mnohých nositeľov okuliarov. Hoci väčšina čírych dioptrických okuliarových šošoviek obsahuje UV filter, rovnako ako niektoré typy kontaktných šošoviek, nie vo všetkých podmienkach je to dostatočná ochrana očí.

"V niektorých zemepisných šírkach môžu okuliare a kontaktné šošovky s UV filtrom stačiť po väčšinu roka. Tieto pomôcky však nemôžu ochrániť oči pred oslnením slnečnými lúčmi," vysvetľuje Jakub Odcházel.

"Je to veľmi riskantné, napríklad pri šoférovaní, nakoľko za slnečného počasia môžu byť oči ešte viac namáhané kvôli oslneniu. A pri pobyte pri vode alebo v horách už ich ochrana nie je dostatočná. Hlavným problémom kontaktných šošoviek s UV filtrom je, že chránia len rohovku, ale nie zvyšok oka a očné okolie."

Ako si teda môžete chrániť oči ako nositelia okuliarov?

Ďalšie typy slnečných okuliarov pre nositeľov dioptrických okuliarov

Slnečné okuliare Fitover (okuliare cez okuliare)

Slnečné okuliare Fitover (okuliare cez okuliare) sa dajú nosiť priamo na dioptrických okuliaroch vďaka mierne zväčšenému rámu a straniciam.

"Sú špeciálne navrhnuté tak, aby pohodlne sedeli na dioptrických okuliaroch. Je však potrebné vybrať správnu veľkosť, pretože nesmú byť príliš voľné. Tento spôsob vám poskytne potrebnú ochranu pred UV žiarením bez toho, aby ste prišli o dokonale ostré videnie," upozorňuje Jakub Odcházel.

Dioptrické okuliare s magnetickým slnečným klipom

Magnetické klipy na okuliare majú jednoduchý magnetický mechanizmus, ktorý upevní šošovky slnečných okuliarov na rámy.

Podľa Jakuba Odcházela "je to cenovo dostupná možnosť, ktorá vám umožní skombinovať okuliare a slnečné okuliare v jednom doplnku. Okuliare s klipom tiež zaberajú menej miesta ako ďalšie okuliare. Nevýhodou je, že toto riešenie umožňuje len obmedzený sortiment modelov.”

Fotochromatické okuliare (samozafarbovacie okuliare)

Fotochromatické okuliare, označované aj ako samozafarbovacie okuliare, fotochromatické alebo šošovky Transitions, stmavnú, keď sú vystavené UV žiareniu. Úroveň zmeny závisí od prítomnosti, ako aj množstva UV žiarenia. 

Zvyčajne sú praktické pre ľudí, ktorí často prechádzajú medzi rôznymi svetelnými prostrediami, napríklad v práci. Možno ich tiež spárovať s filtrom modrého svetla na dodatočnú ochranu počas dlhodobého používania digitálnych zariadení.

Jednou z nevýhod fotochromatických okuliarov je, že sa zvyčajne dodávajú za vyššiu cenu a môžu vyžadovať prispôsobenie na mieru. Dlhodobé používanie fotochromatických šošoviek môže u niektorých ľudí viesť aj k zvýšenej citlivosti na svetlo. Ak počas nosenia fotochromatických slnečných okuliarov pociťujete nepohodlie alebo citlivosť, je vhodné poradiť sa s optometristom alebo očným lekárom, ktorý vám poskytne individuálne poradenstvo a riešenia.

Kontaktné šošovky s UV ochranou + slnečné okuliare

Ak dávate prednosť kontaktným šošovkám, môžete si zaobstarať dioptrické šošovky s UV ochranou.

"Pri nosení samotných slnečných okuliarov môže škodlivé žiarenie prechádzať na rohovku oka okolo rámov, preto majú zmysel kontaktné šošovky s UV ochranou. Pre dostatočnú ochranu zvyšku oka a očného okolia, najmä na horách a pri vode, vždy kombinujte šošovky so slnečnými okuliarmi," odporúča Jakub Odcházel.

Vedeli ste? Existuje špeciálna kategória samozatmavovacích kontaktných šošoviek s UV ochranou. Tie sú vhodné najmä pre ľudí s vysokou citlivosťou na svetlo. Pomáhajú oku rýchlejšie sa prispôsobiť meniacim sa svetelným podmienkam počas bežných dní. Kontaktné šošovky Acuvue Oasys with Transitions sa automaticky prispôsobujú svetelným podmienkam a poskytujú dokonale ostré videnie.

Výhody dioptrických slnečných okuliarov 

Hoci existuje mnoho vhodných metód ochrany pred slnkom pre nositeľov okuliarov, dioptrické slnečné okuliare ponúkajú mnoho výhod:

  • Ochrana pred UV žiarením – Kvalitný, neobjemný dizajn, ktorý chráni pred škodlivými lúčmi a zabraňuje poškodeniu očí.
  • Zlepšené videnie – Zníženie oslnenia pre jasnejší zrak v jasných svetelných podmienkach.
  • Komfort – Minimalizácia namáhy očí a únavy.
  • Personalizovaná korekcia – Prispôsobené na korekciu problémov so zrakom.
  • Móda – Štýlové rámy, ktoré zodpovedajú vášmu vkusu a vyzerajú rovnako ako módne nedioptrické slnečné okuliare.

A niektoré nevýhody, ktoré treba mať na pamäti? Stále budete musieť nosiť svoje okuliare, aby ste nezostali uväznení v interiéri so slnečnými okuliarmi! Tiež, keď sa zmení váš predpis, budete chcieť aktualizovať aj svoje dioptrické slnečné okuliare. Zváženie výhod a nevýhod vám pomôže rozhodnúť sa, ktoré riešenie je pre vás to pravé.

Môžete si kúpiť dioptrické slnečné okuliare na základe predpisu? 

Môžete si kúpiť dioptrické okuliare s pridanými šošovkami na slnečné okuliare. Mnohí predajcovia okuliarov, ako napríklad my v Lentiamo, ponúkajú túto službu, ktorá vám umožní vybrať si preferované rámy a doplniť ich dioptrickými slnečnými šošovkami, ktoré sú prispôsobené vašim potrebám zraku.

Chcete si priniesť vlastné rámy na vyhotovenie dioptrických slnečných okuliarov? Ak chcete vymeniť šošovky vo svojich súčasných nedioptrických okuliaroch za dioptrické slnečné šošovky, poraďte sa so svojím optikom alebo očným špecialistom. Často vám môžu do existujúcich rámov vsadiť nové šošovky, ale závisí to od typu a kvality materiálov, tvaru rámov a ďalších faktorov. Najlepšie je poradiť sa s nimi o pokynoch alebo iných možnostiach.

Pridanie dioptrických slnečných skiel v Lentiamo

Je jednoduché získať vlastné dioptrické slnečné okuliare podľa nasledujúcich krokov:

  • Krok 1: Vyberte si požadované rámy z kategórie dioptrických okuliarov.
  • Krok 2: Vyberte si dioptrické sklá a pokračujte
  • Krok 3: Vyberte si dioptrické slnečné okuliare a farby šošoviek
  • Krok 4: Vyberte si typ a odtieň šošovky

V košíku budete môcť pridať údaje o predpise a vybrať si preferencie slnečných okuliarov vrátane špeciálnych funkcií, ako je zrkadlenie, polarizácia, fotochromatické šošovky, farby šošoviek a ďalšie!

Často kladené otázky

Stoja dioptrické slnečné okuliare za to?

Vlastniť dioptrické slnečné okuliare sa mnohým rozhodne oplatí. Svoju úlohu však zohrávajú aj individuálne potreby, preferencie a životný štýl.

Dioptrické slnečné okuliare ponúkajú jasné videnie a ochranu pred UV žiarením v jednom. Váš výber môžu ovplyvniť faktory, ako je rozpočet a frekvencia pobytu vonku. Konzultácia s optometristom vám pomôže určiť, či sú pre vás vhodné.

Sú dioptrické slnečné okuliare vôbec dobré?

Áno, kvalitné dioptrické slnečné okuliare môžu byť veľmi prospešné. Poskytujú nielen potrebnú korekciu zraku, ale aj ochranu pred škodlivým UV žiarením, čím znižujú riziko namáhania očí, oslnenia a dlhodobého poškodenia očí.

Dodávajú sa v rôznych štýloch a dizajnoch, čo vám umožňuje zachovať si svoj osobný štýl a zároveň zabezpečiť optimálne zdravie očí a pohodlie v exteriéri.

Na záver od Lentiamo

Dioptrické slnečné okuliare ponúkajú okrem pohodlnej korekcie zraku integrovanej do štýlových rámov aj lepšiu zrakovú ostrosť, menšie namáhanie očí a minimalizáciu oslnenia v rôznych vonkajších prostrediach.

Či už šoférujete, zúčastňujete sa outdoorových aktivít alebo si jednoducho užívate slnečný deň, dioptrické slnečné okuliare vám umožnia pohodlne a s istotou spoznávať svet!

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty